logo_si

Dosežki

Obdobje:

 

 

Izr. prof. dr. Mojci Kerec Kos je Slovensko farmacevtsko društvo 12. 5. 2022 podelilo Minařikovo priznanje za njene zasluge pri razvoju farmacevtske stroke

Slovensko farmacevtsko društvo je 12. maja 2022 podelilo nagrade za izjemne zasluge pri razvoju farmacevtske stroke v slovenskem in mednarodnem prostoru. Minařikovo priznanje je prejela tudi sodelavka UL FFA, izr. prof. dr. Mojca Kerec Kos, za njene zasluge pri razvoju farmacevtske stroke.

26. maj 2022

Nominacija za mentorico leta 2021: izr. prof. dr. Pegi Ahlin Grabnar

UL FFA obvešča, da je izr. prof. dr. Pegi Ahlin Grabnar nominirana za mentorico leta 2021. Seznam vseh nominirancev in nominirank bo v kratkem objavljen na spletni strani https://www.mladaakademija.si. Pet finalistov izbora ter zmagovalec oz. zmagovalka bodo razglašeni na slavnostni podelitvi, ki bo predvidoma 19. 5. 2022.

11. april 2022

Sodelavca UL FFA z objavo članka v reviji Chemical Society Reviews (faktor vpliva 54.564)

Sodelavca s Katedre za farmacevtsko kemijo doc. dr. Izidor Sosič in asist. Aleša Bricelj sta v sodelovanju z dr. Christianom Steinebachom z Univerze v Bonnu objavila pregledni članek v ugledni znanstveni reviji Chemical Society Reviews (faktor vpliva 54.564).

11. april 2022

Novogradnja fakultete: Z najsodobnejšimi laboratoriji in zeliščnim vrtom na strehi

Časopis Delo 12. 3. 2022 Fakulteta za farmacijo UL: Na ljubljanskem Brdu bo poleg nove stavbe fakultete za strojništvo tudi sodobna izobraževalna stavba za bodoče farmacevte.

21. marec 2022

Intervju s prof. dr. Julijano Kristl: Delo, 17. 3. 2022

Vrhunska raziskovalka s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je skupaj s sodelavci pri nas začetnica razvoja farmacevtske nanotehnologije, kamor spadajo različni nanodelci in nanovlakna kot nosilci zdravilnih učinkovin, ki zaradi svojih posebnih lastnosti omogočajo popolnoma nove načine zdravljenja številnih bolezni. Za svoje delo je prejela številna priznanja in nagrade, univerza Stanford jo je leta 2019 uvrstila med dva odstotka najvplivnejših svetovnih znanstvenikov na njenem raziskovalnem področju, lani pa je prejela najvišje slovensko znanstveno priznanje, Zoisovo nagrado za življenjsko delo.

21. marec 2022

Nova, učinkovita in enantioselektivna sintezna pot do α-aminoborovih kislin

Andrej Šterman, Izidor Sosič in Zdenko Časar s katedre za farmacevtsko kemijo so razvili novo sintezno pot za pripravo kiralnih α-aminoborovih kislin, ki so ključni gradniki protirakavih učinkovin bortezomiba ter iksazomiba, imajo pa še širši potencial uporabe.

25. februar 2022

Novi zaviralci katepsina X za izboljšanje protitumorne terapije usmerjene proti katepsinu B

Sodelavci katedre za farmacevtsko biologijo in farmacevtsko kemijo, UL FFA, so skupaj s sodelavci z Inštituta Jožef Stefan v reviji Cellular and Molecular Life Science (IF = 9,261) objavili članek z naslovom »Evaluation of novel cathepsin-X inhibitors in vitro and in vivo and their ability to improve cathepsin-B-directed antitumor therapy«. Več v celotni novici.

10. januar 2022

Prof. dr. Matjaž Jeras, prejemnik priznanja za najodličnejši raziskovalni dosežek Univerze v Ljubljani v letu 2021

Komisija za raziskovalno in razvojno delo Univerze v Ljubljani je raziskovalni dosežek »Novo napredno celično zdravilo za imunsko terapijo raka prostate« izbrala za enega od najodličnejših Univerze v Ljubljani v letu 2021. Prestižno priznanje je, s soavtorji, prejel član Katedre za klinično biokemijo, prof. dr. Matjaž Jeras.

05. januar 2022

Ponosni smo na naše mlade mamice, znanstvenice, ki so prejele priznanje »Jabolko navdiha«

Predsednik republike Borut Pahor je danes podelil priznanje »Jabolko navdiha« skupini znanstvenic, ki so si nadele ime Science Mamas' Vaccine Forum, za nalogo pa so si zastavile prek družbenih omrežij ozaveščati javnost o pomenu cepljenja.

03. januar 2022