logo_new_si
  • UL FFA Katedra za farmacevtsko biologijo

    UL FFA Katedra za farmacevtsko biologijo


Katedra za farmacevtsko biologijo

Katedra za farmacevtsko biologijo organizira in izvaja pedagoški na dodiplomskem študijskih in podiplomskem doktorskem študiju na področju farmakognozije, farmacevtske biotehnologije, celične biologije, rastlinske biokemije in instrumentalne analize. V povezavi z Lekarniško zbornico R Slovenije sodelujejo učitelji in drugi sodelavci Katedre drugimi pri specializaciji iz farmakognozije.
Na raziskovalnem področju se sodelavci Katedre za farmacevtsko biologijo ukvarjajo z zdravili naravnega izvora. Razvijamo analizne metode za preverjanje kakovosti zdravilnih rastlin in ugotavljamo na kakšen način lahko vzgojimo oziroma kje lahko naberemo najbolj kvalitetne zdravilne rastline. Raziskujemo tudi biološko učinkovitost zdravilnih rastlin ter v rastlinah in glivah, ki jih še ne uporabljajo v zdravilne namene, iščemo nova obetavna zdravila. V teku so raziskave na šentjanževki, gabezu, ajdi, bučah, vrbovcih in endofitskih glivah.

Sodobne tehnike farmacevtske biotehnologije in celične biologije uporabljamo tako za raziskovanje zdravilnih rastlin, kot tudi za raziskovanje rekombinantnih zdravil, torej proteinov, ki so povsem identični človeškim, čeprav jih izdelamo v fermentorjih. Molekularno biološke tehnike, kot so biološke kombinatorične knjižnice, uporabljamo za iskanje novih kemijskih struktur z želenim zdravilnim učinkom. Tako so v teku raziskave na področju terapije debelosti, iskanja zaviralcev katepsinov, zaviralcev lipaze, kakor tudi iskanja novih antibiotičnih učinkovin, v celičnem laboratoriju pa potekajo raziskave biologije raka, prehoda učinkovin v celice in medceličnega komuniciranja. Z biotehnološkimi metodami kot so diferencialni prikaz, fagni prikaz, PCR v realnem času in uporabo celičnih kultur, raziskujemo tudi potencialne nove tarče.

Katedra pri raziskavah sodeluje z raziskovalci na Institutu Jožef Stefan, Nacionalnem Institutu za biologijo, Mikrobiološkem in patofiziološkem institutu Medicinske fakultete, Institutu za fizikalno biologijo, CPRO-DLO Institutu v Wageningenu na Nizozemskem ter Oddelku za farmakognozijo Univerze Mississippi v ZDA.

Pedagoška dejavnost 

Podrobnosti o pedagoški dejavnosti, študijskih programih in predmetih, ki jih izvaja katedra za farmacevtsko biologijo.

Strokovna dejavnost

Podrobnosti o raziskovalni dejavnosti, raziskovalnih programih in projektih, ki jih izvaja katedra za farmacevtsko bilogijo.

Raziskovalna oprema