logo_new_si

Informacijske storitve na UL

Z digitalno identiteto Univerze v Ljubljani ID-UL lahko dostopate do informacijskih storitev (glej letak):

- Eduroam
- Web of Science
- Univerzitetna e-pošta in storitve
- Microsoft Imagine (prejšnji Dream Spark)
- Informacijske storitve Arnesa
- Dostop do portala Karierni centri

Prijava napak pri uporabi informacijskih storitev UL (pozabljeno geslo, uporabniško ime, povezava v Eduroam)

Eduroam omrežje

Dostop do brezžičnega Eduroam omrežja je možen po prevzemu digitalne identitete. Digitalno identiteto pridobite na ID Portalu UL.

Navodila za povezavo v Eduroam

Printbox

Od 3. julija 2013 dalje je v 1. nadstropju fakultete postavljen informacijski kiosk za tiskanje in skeniranje Printbox. Dodatna naprava je na isti lokaciji nameščena 13. novembra 2019.

GoinGlobal portal

Globalni iskalnik po prostih delovnih mestih, pripravništvih, karierni vodiči, nasveti in še več. Novost je, da ob prvi prijavi (kreiranju uporabniškega imena in gesla) študenti ne potrebujete tega storiti iz omrežja UL, kot je bilo to nujno do sedaj.
Navodila za kreiranje uporabniškega računa ter osnovne informacije o ponudbi portala

Microsoft Azure For Students Starter (2020/2021)

Storitev omogoča študentom dostop do oblačnih storitev Azure in razvoj rešitev v oblaku. Na voljo je dostop do orodij Dev Tools v Azure Education Hub. Več informacij v letaku Microsoft Slovenija.

Brezplačna MS programska oprema za študente Microsoft Imagine

V okviru akademske licenčne pogodbe za Microsoft programsko opremo je za vse študente Univerze v Ljubljani na voljo brezplačna programska oprema, kot so na primer Windows in SQL strežniki, razvojna orodja Visual Studio, Visual C#, Visual C++ in podobni produkti za napredne (bolj tehnične) uporabnike.

OPOMBA: Na tem mestu (niti nikjer drugje v okviru licenčne pogodbe) ni možno dobiti brezplačnega operacijskega sistema Windows in pisarniške zbirke Office za študente.

POMEMBNO: Prenos programske opreme je namreč možen le, če se študenti registrirate z e-naslovom, ki je del uni-lj domene. Takšen e-naslov lahko  pridobite preko univerzitetnega ID portala in je del digitalne identitete. Navodila najdete na tem mestu.

MS Imagine Standard je brezplačen za vse študente UL.
https://imagine.microsoft.com/en-us/catalog

Office 365 za študente UL - navodila

Program ChemOffice Professional

Program lahko uporabljajo tudi študentje na njihovih domačih računalnikih pod naslednjimi pogoji:

-    študent UL,
-    aktivna digitalna identiteta.

Glavni poudarki

-    V primeru, da ste nov uporabnik ali pa želite le opraviti prenos instalacijske datoteke, je potrebna predhodna registracija v prvem primeru, v primeru potrebe po prenosu pa prijava z univerzitetnim e-naslovom.
-    Licenca vključuje tudi pravico do prenosa in uporabe Mnova Lite ChemDraw Edition License ter oblačni storitvi ChemDraw Cloud in PerkinElmer Signals Notebook Individual Edition. 
-    Novosti, tehnične zahteve in navodila so na voljo v Download centru.

1. Prenos in aktivacija – obstoječi uporabniki

Ponudnik navaja, da aktivacija ni potrebna. 
Če ste kljub temu pozvani za vpis aktivacijske kode, jo lahko pridobite s klikom na List Entitlement stran, kjer jo skopirajte in uporabite.

2. Registracija - novi uporabniki

Novi uporabniki se registrirate na naslovu: tukaj. V tej povezavi je že vključena številka računa Univerze, sicer pa je potrebno v polje  »Search for Institution« vpišite University of Ljubljana.

Informacijski servis ProQuest

Institut informacijskih znanosti (IZUM) je v sodelovanju z Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije (ARNES) pripravil možnost uporabe oddaljenega dostopa do informacijskega servisa ProQuest preko federacije ArnesAAI. S podpisom izjave ima tudi Univerza v Ljubljani pravico do uporabe baz podatkov servisa ProQuest.

ProQuest predstavitev je na strani https://www.cobiss.si/baze/proquest.htm. Tu so tudi opisani pogoji in omejitve uporabe te baze podatkov.

V prijavi  za dostop v ProQuest študenti uporabijo UL-ID (uporabniško ime in geslo iz ID PORTALA).

Študenti prijavijo napake na ID PORTAL.

Največja baza odprtih razpisov na svetu: Research Professional

Univerza v Ljubljani je kupila enoletno (2015/2016) naročnino za Research Professional, informacijsko platformo, ki se ponaša z največjo bazo odprtih razpisov na svetu. V bazo je vključenih več kot 12.000 financerjev, ki dnevno objavijo več kot 350 razpisov za raziskovanje, razvoj, izobraževanje, raziskovalne infrastrukture, potne stroške, nagrade in druge z raziskovanjem povezane možnosti. Vsi raziskovalci, študentje in ostali zaposleni Univerze v Ljubljani imamo brezplačno možnost uporabe omenjene platforme, preko katere si lahko nastavimo svoje iskalne kriterije (znanstveno področje, tip dotacije, vir financiranja, rok prijave, višina financiranja itd.) ter iskalno nastavitev shranimo. Tako lahko shranimo neomejeno število iskanj in si nastavimo možnost »ALERT«, s katero vsak petek prejmemo tedensko svež elektronski izbor razpisov, ki ustrezajo našim vnaprej nastavljenim iskalnim preferencam.

Postopek registracije: https://www.researchprofessional.com/

Uporabnik se lahko registrira na naročniško verzijo programa samo iz računalnikov, ki so znotraj univerzitetnega omrežja. Preko gumba »REGISTER« (desno zgoraj) si izberete uporabniško ime in geslo. Če želite uporabljati program izven univerzitetnega računalniškega omrežja, morate biti predhodno registrirani, saj se vam pojavi samo možnost »SIGN IN«, ne pa »REGISTER«. 

Za dodatna vprašanja smo vam na voljo:
Tjaša Nabergoj, 01 2414 666
euprojekti(at)uni-lj.si