logo_new_si
Mediji_o_zaposlenih_UL_FFA_pasica

V medijih

Asist. dr. Žane Temova Rakuša: V Sloveniji sem si ustvarila dom: Delo, 14. 2. 2022
Žane Temova Rakuša prihaja iz Severne Makedonije. V Slovenijo je po koncu srednje šole prišla na študij farmacije in naša država je postala njen dom. "Življenje mi je tu zelo všeč in ne razmišljam o odhodu" poudrari doktorica farmacije, ki raziskuje predvsem na področju stabilnosti zdravil.
Novi stavbi ljubljanskih Fakultete za strojništvo in Fakultete za farmacijo bosta stali okoli sto milijonov evrov: Finance, 2. 7. 2020
Fakulteti zdaj delujeta v premajhnih, dotrajanih, zastarelih, potresno in požarno nevarnih prostorih, novi stavbi bosta prilagojeni vsem študijskim in raziskovalnim dejavnostim
Zaposlitvenih možnosti je veliko, a treba jih je poiskati – Janja Mirtič, mag. farm., v predstavitvi za RTV Slovenija: 9. 9. 2019
Za raziskovalno delo na področju novih in naprednih dostavnih sistemov za zdravilne učinkovine in probiotične bakterije sta ji slovenska nacionalna komisija za Unesco in podjetje L'Oréal Adria v okviru programa Za ženske v znanosti leta 2019 podelila štipendijo. Predstavitev na MMC portalu je objavljena v sodelovanju Kluba alumnov UL in RTV Slovenija v okviru 100. obletnice Univerze v Ljubljani v seriji prispevkov "Študij skozi oči nekdanjih študentov".
Prof. dr. Borut Štrukelj o selitvi EMA v intervjuju za Delo: 6. 11. 2017
V pogovoru za je prof. dr. Borut Štrukelj pojasnil pomen selitve agencije za zdravila, kaj taka selitev prinaša državi in mestu in zakaj Slovenija ni kandidirala.
Doc. dr. Jurij Trontelj o evropskem projektu Life PharmDegrade v intervjuju za Delo: 5. 10. 2017
Vse večja poraba zdravil v humani medicini in veterini, staranje prebivalstva, nezdrav življenjski slog in druge okoliščine ključno vplivajo na to, da so odpadne vode tudi pri nas vse bolj obremenjene z ostanki zdravil in drugimi strupi. Raziskovalna skupina s Katedre za biofarmacijo in farmakokinetiko je v sodelovanju s podjetjem Arhel, d. o. o. v okviru evropskega projekta Life PharmDegrade razvila nov sistem elektrokemijskega čiščenja zdravilnih učinkovin iz odpadnih vod. Raziskovalka in sodelavka na projektu, mag. Anita Klančar, pa je 2. 10. 2017 sodelovala na radijski okrogli mizi z naslovom Okoljska onesnažila in komunikacija tveganja.
Tretji kongres Slovenskega toksikološkega društva v medijih: 28. 9. 2017
UL FFA je 28. 9. 2017 gostila 3. simpozij Slovenskega toksikološkega društva z osrednjo temo Okoljska onesnažila in komunikacija tveganja. Ob veliki relevantnosti tematike in rezultatov projekta, je na to temo nastal tudi intervju Dragice Bošnjak z Doc. dr. Jurijem Trontljem, z naslovom Zaradi ostankov zdravil v okolju moški manj plodni?, ki si ga lahko preberete  na spletnih straneh Delo znanost, kot tudi prispevek v tiskani izdaji Dela z naslovom “Kako se znebiti ostankov zdravil v vodah“, objavljenem 12.10., 2017 v rubriki znanost. O pomenu pravočasnega strokovnega in poštenega informiranja v primeru okoljske nesreče je na simpoziju in za oddajo Odmevi na RTV SLO govorila Dr. Ingrid Håstad, SWECO Environment AB, Stockholm, Švedska. Na radijski okrogli mizi z naslovom Okoljska onesnažila in komunikacija tveganja pa sta o onesnažilih v okolju, posebej o aspektih glifosata, enega najbolj razširjenih sistemskih herbicidov širokega spektra (Monsantov proizvod Roundup), in o komunikaciji tveganja govorili prof. dr. Lucija Peterlin Mašič in raziskovalka FFA na projektu LIFE PharmDegrade Anita Klančar.
Izobraževanje iz Radiofarmacije v medijih: september 2017
Najsodobnejši, modularni način izobraževanja skupaj organizirajo predavatelji s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani v sodelovanju s Kliniko za nuklearno medicino UKC Ljubljana in Univerzo ETH Zürich. Poudarjajo, da gre tudi za pomembno strokovno priznanje fakulteti za farmacijo, da to izobraževanje pripravljajo kot enakovredni partnerji ETH, ki velja za eno najuglednejših evropskih univerz.
STA o mednarodnem podiplomskem izobraževanju iz radiofarmacije: avgust 2017
Na UL FFA v času od 28. 8. do 8. 9. 2017 poteka vrhunsko mednarodno podiplomsko izobraževanje, na katerem so se zbrali farmacevti, kemiki in biokemiki iz celotne Evrope, da bi izpopolnili svoje znanje iz radiofarmacije, s katerim med drugim želijo na sodoben, ciljan način pomagati bolnikom z nekaterimi vrstami raka.
Odzivi na odkritje nove populacije matičnih celic:  julij 2017 
Raziskovalna skupina iz Aberdeena, katere članica je bila tudi dr. Janja Zupan, je identificirala novo populacijo matičnih celic, ki so sposobne obnavljati hrustanec in celo tvoriti kolenski sklep na novo.