logo_si
53. KRKINE NAGRADE: PRILOŽNOST ZA NOVE RAZISKOVALNE DOSEŽKE

Vse informacije, povezane z razpisom za 53. Krkine nagrade, zanimivosti in nasveti za uspešno raziskovalno delo so objavljeni na spletni strani Krkinih nagrad: https://www.krkinenagrade.si/. Rok za oddajo raziskovalnih nalog je 6. julij 2023.

torek, 17. januar 2023
Volitve dekana UL FFA 2023-2027

V ponedeljek, 29. 5. 2023 so bile na UL FFA izvedene volitve dekana UL FFA za obdobje 2023 – 2027. Izvoljen je kandidat prof. dr. Rok Dreu s 100 % glasovi. Natančno število glasov je razvidno iz priloženega poročila o izidu volitev.

torek, 30. maj 2023
ScienceBEAT

Farmacevtsko podjetje Lek, član skupine Sandoz, v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem in agencijo Spirit organizira vrhunski znanstveni in strokovni dogodek ScienceBEAT, ki bo potekal od 7. do 10. 9. 2023 v Ljubljani in Lendavi.

ponedeljek, 29. maj 2023
14. ZNANSTIVAL - Vrt eksperimentov: 3. in 4. junij 2023

Vabljeni na 9. Vrt eksperimentov v okviru 14. Znanstivala, ki bo 3. in 4. junija 2023 med 10. in 18. uro na Stritarjevi ulici v Ljubljani v organizaciji Hiše eksperimentov.

petek, 26. maj 2023

Dosežek na področju sinteze kiralnih molekul za farmacevtsko kemijo

Maša Sterle, Anamarija Zega in Andrej Emanuel Cotman s Katedre za farmacevtsko kemijo so v sodelovanju s strokovnjakoma s Kemijskega inštituta in Inštituta Jožef Stefan razvili sintezno pot do enantiomerno čistih fluoriranih 1,2-diolov. Metoda omogoča enostavno kemijsko sintezo biološko aktivnih molekul, med drugim sintezo analoga protibakterijske spojine vodnice s FFA.

torek, 25. april 2023

Poglobljena raziskava o nanovlaknih z novimi probiotiki objavljena v prestižni reviji Journal of Controlled Release

Raziskovalci s Katedre za farmacevtsko tehnologijo UL FFA so skupaj s sodelavci s Katedre za klinično biokemijo v sodelovanju s partnerji z Inštituta Jožef Stefan objavili članek z naslovom »Nanofibers with genotyped Bacillus strains exhibiting antibacterial and immunomodulatory activity« v prestižni reviji Journal of Controlled Release (IF = 11,467) iz področja razvoja dostavnih sistemov in kontroliranega sproščanja biološko aktivnih spojin.

petek, 17. februar 2023

Priznanje za visoko citiran članek

Članek: The Influence of Probiotics on the Firmicutes/Bacteroidetes Ratio in the Treatment of Obesity and Inflammatory Bowel Disease sodelavcev dr. Spase Stojanova, izr. prof. dr. Aleša Berleca in prof. Boruta Štruklja iz Katedre za farmacevtsko biologijo ter Odseka za biotehnologijo IJS je prejel priznanje za visoko citiran članek revije Microorganisms.

torek, 07. februar 2023

Objava članka sodelavcev UL FFA v prestižni reviji s področja interdisciplinarnih farmacevtskih znanosti, Acta Pharmaceutica Sinica B

Damijan Knez, Anže Meden in Stanislav Gobec s Katedre za farmacevtsko kemijo UL FFA so skupaj s sodelavci s Katedre za farmacevtsko biologijo (Anja Pišlar, Janko Kos) in Katedre za biofarmacijo in farmakokinetiko (Simon Žakelj) v sodelovanju z domačimi in tujimi partnerji iz Španije, Francije, Italije in Poljske objavili članek z naslovom »8-Hydroxyquinolylnitrones as multifunctional ligands for the therapy of neurodegenerative diseases« v prestižni reviji iz področja interdisciplinarnih farmacevtskih znanosti Acta Pharmaceutica Sinica (IF = 14,903).

četrtek, 02. februar 2023

SRČNA UL: Stopimo skupaj in pomagajmo študentkam in študentom v stiski

Namen projekta, v katerem sodelujemo z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, je reševanje kratkoročnih finančnih težav študentk in študentov, ki zaradi aktualnih razmer s svojimi dohodki ne morejo kriti življenjskih stroškov ali stroškov, povezanih s študijem.

UL22_srcnaUL_400x225

Pomoč prizadetim zaradi ukrajinske krize

Univerza v Ljubljani zbira in posreduje pomoč za prizadete v ukrajinskem konfliktu. Več si lahko preberete na https://www.uni-lj.si/pomoc_ukrajini/.

UL22_srcnaUL_500x271