logo_new_si

Dosežki

Obdobje:

 

 

Raziskovalci UL FFA prejeli Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za 3. mesto

Raziskovalci UL Fakultete za farmacijo so na sklepni prireditvi Uni.minds festivala predstavili Nanovlakna s probiotičnimi sevi za zdravljenje parodontalne bolezni in zanje prejeli Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2023 za doseženo 3. mesto.

09. december 2023

Prof. dr. Iztok Grabnar in izr. prof. dr. Alenka Zvonar Pobirk postala kongresna ambasadorja Slovenije

V sredo, 25. oktobra 2023, je v ljubljanski Cukrarni potekala slavnostna podelitev častnih nazivov »Kongresni ambasador Slovenije za leto 2023«, ki ga podeljuje Kongresni urad Slovenije. Kongresna ambasadorja Slovenije za leto 2023 sta postala tudi naša sodelavca prof. dr. Iztok Grabnar in izr. prof. dr. Alenka Zvonar Pobirk.

08. november 2023

Skupina raziskovalcev s Katedre za klinično biokemijo sodelovala pri odkritju genetskih različic, ki napovedujeta prirast kostne gostote pri zdravljenju s teriparatidom

Interdisciplinarna skupina raziskovalcev s Katedre za klinično biokemijo FFA (izr. prof. dr. B. Ostanek in prof. dr. J. Marc) in z Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani (prof. dr. T. Kocjan) je skupaj z raziskovalci iz Edinburga in Aarhusa odkrila genetski različici, ki napovedujeta prirast kostne gostote pri zdravljenju s teriparatidom in rezultate objavila v reviji Annals of the Rheumatic Diseases s faktorjem vpliva 27,4. Gre za prebojne rezultate na področju anabolnega zdravljenja osteoporoze.

07. november 2023

53. Krkine nagrade: med letošnjimi prejemniki velikih Krkinih nagrad so kar trije iz Fakultete za farmacijo, Univerze v Ljubljani

V petek, 20.10.2023, so v podjetju Krka podelili že 53. Krkine nagrade za izjemna dodiplomska in podiplomska raziskovalna dela, s katerimi spodbujajo raziskovalno delo med študenti. Od 33 nagrad jih je kar 16 bilo podeljenih raziskovalcem in raziskovalkam Fakultete za farmacijo.

26. oktober 2023

The environmental occurrence, fate, and risks of 25 endocrine disruptors in Slovenian waters

Člani katedre za biofarmacijo in famakokinetiko asist. dr. Andrej Grobin, prof. dr. Robert Roškar in doc. dr. Jurij Trontelj so v reviji Science of The Total Environment (IF=9,8) objavili članek z naslovom »The environmental occurrence, fate, and risks of 25 endocrine disruptors in Slovenian waters«.

18. oktober 2023

14th CESPT: Asist. Črt Dragar prejel nagrado za najboljši poster

Asist. Črt Dragar s Katedre za farmacevtsko tehnologije je na 14. Centralno-evropskem simpoziju iz farmacevtske tehnologije, ki je potekal od 28. – 30. 9. 2023 na Ohridu v Severni Makedoniji, prejel nagrado za najboljši poster z naslovom The drug incorporation affects the properties of hydrophilic nanofibers.

11. oktober 2023

Zaviralci katepsinov nitroksolin in njegovi derivati zavirajo okužbo s SARS-CoV-2

Člani Kateder za farmacevtsko biologijo in farmacevtsko kemijo so skupaj s sodelavci z ICGEB iz Trsta v reviji Antiviral Research (IF = 10,103) objavili članek z naslovom »Cathepsin inhibitors nitroxoline and its derivatives inhibit SARS-CoV-2 infection«. V članku so pokazali, da selektivni zaviralci katepsina B nitroksolin in njegovi derivati zmanjšajo okužbo s SARS-CoV-2.

03. julij 2023

Izr. prof. dr. Petra Kocbek med finalisti izbora za Mentor leta 2022

Društvo Mlada akademija je letos že 14. zapored tradicionalno podelilo nagrado Mentor leta, ki je namenjena promociji dobrega mentorstva in dobrih mentorskih praks.

13. junij 2023

Dosežek na področju sinteze kiralnih molekul za farmacevtsko kemijo

Maša Sterle, Anamarija Zega in Andrej Emanuel Cotman s Katedre za farmacevtsko kemijo so v sodelovanju s strokovnjakoma s Kemijskega inštituta in Inštituta Jožef Stefan razvili sintezno pot do enantiomerno čistih fluoriranih 1,2-diolov. Metoda omogoča enostavno kemijsko sintezo biološko aktivnih molekul, med drugim sintezo analoga protibakterijske spojine vodnice s FFA.

25. april 2023

Poglobljena raziskava o nanovlaknih z novimi probiotiki objavljena v prestižni reviji Journal of Controlled Release

Raziskovalci s Katedre za farmacevtsko tehnologijo UL FFA so skupaj s sodelavci s Katedre za klinično biokemijo v sodelovanju s partnerji z Inštituta Jožef Stefan objavili članek z naslovom »Nanofibers with genotyped Bacillus strains exhibiting antibacterial and immunomodulatory activity« v prestižni reviji Journal of Controlled Release (IF = 11,467) iz področja razvoja dostavnih sistemov in kontroliranega sproščanja biološko aktivnih spojin.

17. februar 2023