logo_si

Dosežki

Obdobje:

 

 

Poglobljena raziskava o nanovlaknih z novimi probiotiki objavljena v prestižni reviji Journal of Controlled Release

Raziskovalci s Katedre za farmacevtsko tehnologijo UL FFA so skupaj s sodelavci s Katedre za klinično biokemijo v sodelovanju s partnerji z Inštituta Jožef Stefan objavili članek z naslovom »Nanofibers with genotyped Bacillus strains exhibiting antibacterial and immunomodulatory activity« v prestižni reviji Journal of Controlled Release (IF = 11,467) iz področja razvoja dostavnih sistemov in kontroliranega sproščanja biološko aktivnih spojin.

17. februar 2023

Priznanje za visoko citiran članek

Članek: The Influence of Probiotics on the Firmicutes/Bacteroidetes Ratio in the Treatment of Obesity and Inflammatory Bowel Disease sodelavcev dr. Spase Stojanova, izr. prof. dr. Aleša Berleca in prof. Boruta Štruklja iz Katedre za farmacevtsko biologijo ter Odseka za biotehnologijo IJS je prejel priznanje za visoko citiran članek revije Microorganisms.

07. februar 2023

Objava članka sodelavcev UL FFA v prestižni reviji s področja interdisciplinarnih farmacevtskih znanosti, Acta Pharmaceutica Sinica B

Damijan Knez, Anže Meden in Stanislav Gobec s Katedre za farmacevtsko kemijo UL FFA so skupaj s sodelavci s Katedre za farmacevtsko biologijo (Anja Pišlar, Janko Kos) in Katedre za biofarmacijo in farmakokinetiko (Simon Žakelj) v sodelovanju z domačimi in tujimi partnerji iz Španije, Francije, Italije in Poljske objavili članek z naslovom »8-Hydroxyquinolylnitrones as multifunctional ligands for the therapy of neurodegenerative diseases« v prestižni reviji iz področja interdisciplinarnih farmacevtskih znanosti Acta Pharmaceutica Sinica (IF = 14,903).

02. februar 2023

Novo mednarodno priznanje za inovativno zdravljenje simptomov pasje demence

Asist. dr. Urban Košak je s svojo ekipo (doc. dr. Damijan Knez, izr. prof. dr. Simon Žakelj, doc. dr. Jurij Trontelj, izr. prof. dr. Ilija German Ilić, prof. dr. Odon Planinšek in prof. dr. Stanislav Gobec) prejel nagrado za najbolj inovativen projekt na področju zdravja živali na prestižnem @Biofit Event.

25. januar 2023

Sintezni dostop do novega strukturnega razreda kiralnih molekul objavljen v JACS

Doc. dr. Andrej Emanuel Cotman s Katedre za farmacevtsko kemijo je v sodelovanju z raziskovalci iz kitajskih provinc Fujian in Henan objavil znanstveni članek z naslovom »Dinamična kinetična resolucija β-substituiranih α-diketonov prek asimetričnega transfer hidrogeniranja« v paradni reviji Ameriškega kemijskega društva, Journal of the American Chemical Society (IF = 16,4).

05. januar 2023

Svečana podelitev naziva zaslužna profesorica Julijani Kristl

Rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Gregor Majdič je v četrtek, 1. decembra 2022, na svečanem dogodku v sklopu Tedna univerza podelil Julijani Kristl naziv zaslužna profesorica za pomemben prispevek k razvoju farmacevtske znanosti ter za predano opravljanje pedagoškega in mentorskega dela.

15. december 2022

Prof. dr. Borut Božič prejemnik Odličja ZLMS za posebne zasluge

Naš sodelavec Borut Božič je ob 30. obletnici delovanja Zbornice laboratorijske medicine Slovenije prejel odličje za zasluge za pomemben prispevek pri nastanku, razvoju ter ugledu ZLMS.

25. november 2022

Objava članka sodelavcev UL FFA v vodilni reviji s področja farmacevtske kemije, Journal of Medicinal Chemistry

Samo Guzelj in Žiga Jakopin s Katedre za farmacevtsko kemijo UL FFA sta skupaj s sodelavci z Univerze v Leidnu in Centra za raziskave in prenos znanja Univerze v Zagrebu objavila članek z naslovom »Covalently Conjugated NOD2/TLR7 Agonists Are Potent and Versatile Immune Potentiators« v vodilni reviji iz področja farmacevtske kemije Journal of Medicinal Chemistry (IF = 8,039).

18. november 2022

Doc. dr. Žane Temova Rakuša, prejemnica nagrade Danubius Young Scientist Award 2022

Naša sodelavka, Žane Temova Rakuša, je 10. novembra 2022 prejela nagrado Danubius Young Scientist Award 2022, ki jo podeljujeta Avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in raziskave ter Inštitut za podonavsko regijo in centralno Evropo.

14. november 2022

52. Krkine nagrade: Nagrajenke iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani

Čestitamo vsem nagrajencem, še posebej smo ponosni na naše sodelavke, doktorice znanosti, ki so prejele velike Krkine nagrade: dr. Majo Bjelošević Žiberna, dr. Ano Dolšak in dr. Tino Vido Plavec. Iskrene čestitke tudi njihovim mentorjem in somentorjem.

25. oktober 2022