logo_new_si

Dan klinične kemije in laboratorijske medicine

Sporočilo predsednice SZKKLM ob Dnevu klinične kemije in laboratorijske medicine

 
Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

2. oktobra v Sloveniji obeležujemo »Dan klinične kemije in laboratorijske medicine«. Letos ga zaradi omejitev epidemije Covid-19 že drugo leto zapored ne bomo organizirali kot »Dan odprtih vrat« laboratorijev za medicinsko biokemijo pod okriljem Slovenskega združenja za klinično kemijo in laboratorijsko medicino.

Že dolgo je jasno, da zanesljivi rezultati laboratorijskih analiz pomembno prispevajo k pravim kliničnim odločitvam in da sta pomen in odgovornost laboratorijev veliko večja, kot nam priznavajo odločevalci v naši družbi. Preobremenjenost laboratorijskega osebja se izkazuje tudi med epidemijo, ko s skrajnimi napori ob dodatnih obremenitvah in ob pomanjkanju kadra vršimo svoje poslanstvo in pripomoremo k kakovostni in varni obravnavi pacientov s Covid-19.

Zavezanost stroki ter kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave pa navkljub vsem težavam ostajata naša naloga tudi v prihodnje, kakor ostaja naša naloga tudi ozaveščanje javnosti o pomenu laboratorijske medicine in skrb za večjo prepoznavnost laboratorijske medicine v strokovni in širši javnosti.


Predsednica SZKKLM
mag. Lidija Gobec, spec.med.biokem., EuSpLM