logo_si

Na fakulteti so za študente potekale delavnice v okviru dogodka Teden mehkih veščin

Med 1. 4. in 11. 4. 2019 je na Univerzi v Ljubljani, Fakulteti za farmacijo potekal Teden mehkih veščin. Šlo je za delavnice s poudarkom na treningu nestrokovnih sposobnosti, kot so delo v skupini, upravljanjem s časom in stresom, … Dogodek je organiziralo Društvo študentov farmacije Slovenije (DŠFS) ob pomoči Evropske zveze študentov farmacije (EPSA). Skupaj se je zvrstilo 10 treningov v režiji šestih trenerjev.

Večina ljudi se ob omembi besedne zveze »mehke veščine« najprej vpraša, kaj sploh je to.  Ne, ne gre za znanje o pripravi mehko kuhanih jajčk, ampak za zelo pomembne kompetence pri iskanju službe. Večina bodočih delodajalcev kandidate za delovno mesto najprej izpostavi raznim testom, pri katerih se preverita njihova inteligenca in karakterni profil (IQ test, psihološki test), kar se tiče strokovnosti se oprejo na dosežke na fakultetni ravni (magistrska naloga, splošna farmacevtska vprašanja). Obstaja pa še ena pomembna skupina sposobnosti, ki si jih vsak delodajalec želi videti pri svojem zaposlenem – tako imenovane »mehke veščine« (angleško »soft skills«). To so socialne, organizacijske in tudi karakterne sposobnosti, ki omogočajo uspešno delo v skupini, zadovoljstvo zaposlenega in zmanjšanje verjetnosti za pojav sodobnih poklicnih bolezni kot je izgorelost (burnout).

DŠFS je prepoznal potrebo po izobraževanju študentov na tem področju, zato že več let prireja dogodek imenovan Teden mehkih veščin. Letos je šlo za 10 delavnic, razporejenih v dva tedna, ki jih je vodilo 6 usposobljenih trenerjev, po večini (bivših) študentov farmacije. Ena od teh desetih delavnic je bila zaprtega tipa, organizirana izključno za študente iz Twinnet izmenjave. 

Teme delavnic  so preko spletne ankete izbrali študentje sami. Po vrstnem redu so si sledile: Upravljanje s stresom, Upravljanje s časom, Motivacija, Javno nastopanje, Samozavedanje, Improvizacija, Delo v Ekipi, Mreženje (Twinnet delavnica), Mreženje in Čustvena inteligenca. Delavnice so vodili naslednji trenerji: Neža Trpin, Sofija Gičeva, May Žitnik, Mija Kavčič, Katja Olenik in Tilen Kozole. Pri organizaciji sta pomagala Mihaela Hajšek in Klemen Bele.

Treningi so trajali približno 1 uro in 45 minut. Vsak trener je izbral svoj pristop, vsi pa so udeležence delavnic skušali spraviti iz cone udobja. Veliko je bilo pogovora med trenerjem in udeleženci ter medsebojnega deljenja izkušenj. Udeleženci so tako domov odnesli veliko novih izkušenj in raznih tehnik izboljševanja svojih mehkih veščin.
Projekt Teden mehkih veščin je torej za letos končan, trenerji bodo svoje znanje ponovno delili naslednje leto spomladi. Iz letošnjih delavnic smo odnesli veliko znanja in novih idej, našel se bo tudi kak predlog za izboljšave. Se vidimo naslednje leto!

Mnenje udeleženke:
Poleg dragocenega znanja pridobljenega na naši fakulteti nas bodo v življenju od drugih ločile tudi mehke veščine. Na treningih smo se na interaktiven način naučili veliko novega, spoznavali sebe, svoje prednosti in slabosti, naš pogled na svet in razvijali komunikacijske sposobnosti. Vzdušje je bilo sproščeno in hkrati produktivno. Treninge mehkih veščin priporočam vsakomur, ki želi graditi na najboljši različici sebe!
Špela Vidmar, 2. letnik EMŠ Farmacija