logo_new_si

Klinično preizkušanje zdravil

Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani že vrsto let koordinira izvedbo kliničnih raziskav za različne naročnike. Organizirali smo že več kot trideset tovrstnih študij. Raziskave izvajamo v sodelovanju s kliničnimi inštitucijami v Sloveniji.

Klinične raziskave potekajo v skladu z načeli etike v humani medicini in zakonodajo, ki se nanaša na klinična preskušanja zdravil. Raziskave so odobrene s strani Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko in Javne agencije Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke. Sodelujočim v kliničnih raziskavah je zagotovljeno tudi varovanje osebnih podatkov.

V večini kliničnih raziskav preskušamo biološko ekvivalenco zdravil na zdravih moških prostovoljcih. V teh vrstah raziskav se primerja učinkovitost in varnost referenčnega in testnega zdravila. Referenčno zdravilo že ima dovoljenje za promet, medtem ko ima testno zdravilo enako učinkovino kot referenčno, vendar še nima dovoljenja za promet. Pogoj za sodelovanje v kliničnih raziskavah je uspešno opravljen laboratorijski in zdravniški pregled. Sam klinični del raziskave je praviloma sestavljen iz dveh delov. V vsakem izmed njih prostovoljec prejme zdravilo, čemur sledi jemanje krvnih vzorcev z namenom določitve koncentracije zdravila v krvi. V času raziskave so prostovoljci določen čas nastanjeni v klinični ustanovi, kjer so ves čas pod zdravniškim nadzorom. Za izgubljen čas in neposredne stroške povezane s klinično raziskavo boste prejeli denarno nadomestilo.

 

Vljudno vabljeni k sodelovanju v kliničnih raziskavah!

V kolikor ste zainteresirani za sodelovanje v naših kliničnih raziskavah vas vabimo, da izpolnite priložen   obrazec   in nam ga pošljete po pošti na naslov:

Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani
ZA: Klinične raziskave
Aškerčeva 7, 1000 Ljubljana

V primeru, da potrebujete dodatne informacije, smo vam na razpolago na elektronskem naslovu: klinicne.raziskave(at)ffa.uni-lj.si

Predvidene raziskave:

Klinična ustanova: Bolnišnica Golnik

Zahteve za prostovoljcezdravi moški, stari nad 18 let, s statusom študenta, nekadilci, ki niso na kronični terapiji z zdravili 

Okvirni datum izvedbe raziskavenovember/december 2016

Potek raziskave: trije deli, v vsakem delu bodo prostovoljci nastanjeni v klinični ustanovi od petka popoldne do nedelje popoldan. Raziskava bo potekala tri zaporedne vikende. Raziskava bo potekala v pogojih s hrano, kar pomeni, da bodo prostovoljci pred zaužitjem zdravila morali pojesti visoko kaloričen zajtrk.
Zainteresirane vabimo k prijavi po e-pošti.