logo_new_si

Čitalec EliSpot/FluoroSpot AID iSPOT (ELR08IFL)

Kontakt:

Prof. dr. Matjaž Jeras, mag. farm.

Dostop:

Oprema je dostopna na Fakulteti za farmacijo, Aškerčeva 7, 1000 Ljubljana. Po dogovoru s skrbnikom. Zaradi specifičnosti opreme mora biti skrbnik opreme navzoč ves čas dela na opremi.

Namembnost:

Aparat AID iSPOT omogoča analizo tako encimskih kot fluorescenčnih kvantitativnih testov EliSpot, s katerimi vrednotimo količine posameznih citokinov, citotoksičnih dejavnikov ali protiteles, ki jih po specifični antigenski stimulaciji (npr. s cepivi) proizvajajo efektorski kloni imunskih celic (limfocitov T ali B).

Opis aparature:

Na mestu, kjer se nahaja posamezna aktivirana celica, ki izloča npr. merjeni citokin, se ta veže na lovilna protitelesa, pritrjena na dno vdolbinic mikrotitrske plošče. Po dodatku npr. encimsko označenih sekundarnih protiteles in nato še ustreznega substrata, se pojavijo obarvane pike, ki jih preštejemo, poleg tega pa lahko določimo tudi njihove premere oziroma intenzitete. Ti testi so zelo občutljivi, saj lahko z njimi zaznamo že 1 aktivirano celico med 100.000, zato omogočajo zelo realno vrednotenje obsegov antigensko specifičnih odzivov efektorskih imunskih celic na funkcijskem nivoju in vitro. 

Čitalec EliSpot FluoroSpot AID iSPOT (ELR08IFL)


Cenik:

Cena uporabe znaša 30,00 €/uro.Opremo sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.