logo_si

Nekdanja študentka FFA izbrana med bodoče voditelje na področju znanosti - CAS SciFinder Future Leaders

Nekdanja študentka Fakultete za farmacijo Lučka Bibič bo sodelovala v izobraževalnem programu »Bodoči voditelji« (Future Leaders), ki ga organizira Chemical Abstracts Service (CAS) pri Ameriškem kemijskem združenju (American Chemical Society).

Lučka Bibič je doktorska raziskovalka v Veliki Britaniji na Univerzi Vzhodne Anglije (University of East Anglia, School of Pharmacy). V program Future Leaders je bila uvrščena zaradi njenih prizadevanj, da raziskovalne dosežke približa javnosti. Na podlagi njenega raziskovanja molekulskih mehanizmov analgezije je denimo nastala računalniška igrica “Bug Off Pain”, v kateri se igralec preseli v človeške možgane in spoznava, kako lahko ljudje zaznavajo bolečino. Prav tako vodi delavnice in sodeluje v radijskih oddajah, ki raziskovalne dosežke približujejo javnosti.

Pri CAS vsako leto izberejo 30 doktorskih in postdoktorski študentov s celega sveta, ki so nato vključeni v poseben izobraževalni program. Med drugim se srečajo z mednarodno uveljavljenimi raziskovalci, med seboj izmenjavajo izkušnje, ideje, srečajo se tudi s predstavniki gospodarstva, se izobražujejo o vlogi znanosti v gospodarstvu in v družbi ter kako znanost približati različnim javnostim. Avgusta bodo na sedežu CAS sodelovali pri oblikovanju novih iniciativ, ki podpirajo znanstveno skupnost in orodij kot je SciFinder.

Lučka Bibič ob tem dosežku pravi: »Ne znam si predstavljati boljše odskočne deske kot je Univerza v Ljubljani in vseh odličnih profesionalnih priložnosti na Fakulteti za farmacijo, ki so mi odprla vrata v svet