logo_si

Naj inovacija UL za leto 2016: Rektorjeva nagrada dvema projektoma Fakultete za farmacijo

Natečaj Rektorjeva nagrada za naj inovacijo, ki ga Univerza v Ljubljani organizira v sodelovanju z Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem Univerze v Ljubljani, je potekal že šesto leto zapored.  »Uspešnost univerze se meri predvsem v tem, koliko novega znanja je zmožna ustvariti. Ko to znanje ustvarijo mladi, ima to posebno vrednost,« je ob tej priložnosti povedal rektor Univerze v Ljubljani prof. dr. Ivan Svetlik in dodal: »To  dokazuje, da univerza razvija ustvarjalni potencial svojih študentov in diplomantov v pravi smeri in da mentorji opravljajo svoje delo. Je najboljši obet za razvoj družbe in najboljša potrditev, da univerza kakovostno izpolnjuje svoje temeljno poslanstvo.

Strokovna komisija je letos izmed 22 ekip, ki je štela 76 tekmovalcev, izbrala 8 finalistov, izmed njih pa 3 zmagovalne.

Predstavitev finalistov in njihovih inovacij je na voljo na tej povezavi.

Nagrajenci Rektorjeve nagrade za naj inovacijo Univerze v Ljubljani so: 1. mesto: Piezoelektrično deformabilno zrcalo, Fakulteta za strojništvo, Fakulteta za gradbeništvo in geodezijo in Fakulteta za socialno delo Univerze v Ljubljani; 2. mesto: Zaviralci butirilholinesteraze za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni, Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani; 3. mesto: SupraLac; Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani Avtorji vseh treh zmagovalnih inovacij so prejeli podporo pri komercializaciji inovacije in denarno nagrado iz Rektorjevega sklada v skupni vrednosti 6000 evrov.

Avtor fotografij v nadaljevanju je Željko Stevanić, IFP, d. o. o.


Avtorji zmagovalnih inovacij skupaj z dekanom Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani prof. dr. Borutom Božičem (prva vrsta levo), direktorico LUI dr. Lidijo Honzak, prorektorico UL prof. dr. Tanjo Mihalič in rektorjem UL prof. dr. Ivanom Svetlikom


Ekipa z nagrajeno naj-inovacijo za odkritje učinkovine za zaviranje Alzheimerjeve bolezni tudi v kasnejših fazah bolezni, kjer obstoječa zdravila niso več učinkovita.


Ekipa z nagrajeno naj-inovacijo sferičnih delcev laktoze z izboljšanimi fizikalno kemijskimi in mehanskimi lastnostmi za izdelavo trdnih farmacevtskih oblik.