logo_new_si

Raziskovalci UL FFA prejeli Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani za 3. mesto

Projektna skupina iz UL FFA in Inštituta Jožef Stefan je na sklepni prireditvi Uni.minds festivala prejela Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani 2023 za 3. mesto z izumom Nanovlakna s probiotičnimi sevi za zdravljenje parodontalne bolezni.

Inovativni izdelek na osnovi nanovlaken vsebuje vgrajene bakterije dveh različnih probiotičnih sevov, izoliranih z ustne votline zdravih prostovoljcev. Glede na izvedeno genetsko analizo ter in vitro teste na celičnih linijah so dokazali, da sta seva varna s probiotičnim delovanjem, ki se kaže v delovanju proti patogenim bakterijam in uravnavanjem prekomernega vnetnega odziva, značilnega za parodontalno bolezen. Na osnovi in vitro rezultatov so tudi pokazali, da bi nanovlakna s probiotiki pripomogla k vzpostavitvi normalne ustne mikrobiote, preprečitvi razrasti parodontalno patogenih bakterij in s tem posledično upočasnitvi ali preprečitvi ponovnega zagona bolezni. Inovacija je še posebno obetavna, saj predstavlja platformo z možnostjo prilagajanja za vgradnjo novih natančno karakteriziranih probiotičnih sevov in razširitvijo tudi na področja zdravljenja drugih bolezni.

Projektno skupino so sestavljali: doc. dr. Špela Zupančič, zasl. prof. dr. Julijana Kristl, izr. prof. dr. Petra Kocbek, asist. Nina Katarina Grilc, asist. Anže Zidar, prof. dr. Matjaž Jeras, izr. prof. dr. Martina Gobec, (Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani), doc. dr. Tomaž Rijavec, izr. prof. dr. Aleš Lapanje, (Inštitut Jožef Stefan). Ideja se je razvijala tudi v sodelovanju s prof. dr. Sašo Baumgartner in prof. dr. Milanom Petelinom.

1
Razvoj, izdelava in celostno vrednotenje kompleksnega biomateriala za zdravljenje parodontalne bolezni na osnovi nanovlaken s potencialno probiotičnima sevoma.
23
Novica