logo_new_si

Asist. Darja Kolar in prof. dr. Samo Kreft prejela priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju

Priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju sta asist. Darja Kolar in prof. dr. Samo Kreft prejela dne 28.1. 2020 na Svečani akademiji Slovenske znanstvene fundacije, ki je potekala v prostorih Državnega zbora. Udeležence tradicionalne slavnostne podelitve,  sta uvodoma nagovorila predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, ki je znanost raziskave in razvoj izpostavil kot vrednote, ki jih državni svet ceni in spodbuja, ter rektor Univerze v Ljubljani, soustanoviteljice Slovenske znanstvene fundacije (SZF). Priznanje sta naša sodelavca dobila za njun projekt Lačna Bučka. Kot piše v utemeljitvi, uporabljata »inovativen pristop k komuniciranju o živilih rastlinskega izvora«. Darja Kolar in Samo Kreft sta soavtorja poljudnoznanstvenega portala/bloga Lačna Bučka (www.lacna-bucka.com) ter njegove angleške verzije Hungry Pumpkin (www.hungry-pumpkin.com). V člankih, ki jih objavljata na tej strani, na poljudnoznanstveni način obravnavata živila rastlinskega izvora, predvsem njihovo hranilno vrednost, pa tudi zgodovinske, kulturne, botanične in druge naravoslovne in družboslovne zanimivosti povezane z rastlinskimi živili.
V zadnjih 7 mesecih, odkar portal obstaja, sta objavila že 43 prispevkov.

Približno polovica prispevkov je spletenih okoli recepta za hranilno popoln, na rastlinskih živilih temelječ obrok, v katerega se nevsiljivo vpletajo poljudnoznanstvene predstavitve živil. Pri vsakem obroku je izračunana vsebnost vsakega od posameznih hranil ter podan komentar, katero živilo je v ta obrok prispevalo največ npr. proteinov, magnezija,… Preostali prispevki se posvečajo posameznemu živilu ali skupini živil (npr. riž, česen, žita) ali pa posameznemu hranilu (npr. natrijev klorid, vlaknine, proteini,…)
Portal Lačna Bučka je pomemben vir znanstveno preverjenih informacij predvsem za splošno javnost, njune prispevke pa radi prebirajo tudi strokovnjaki. Namenjena je vsem, ki jih zanima poljudna znanost, zdrava prehran in kulinarika, še posebej pa veganom, ki želijo kljub omejitvi izbora svoje prehrane na rastlinske vire, živeti zdravo in svoje telo oskrbeti z vsemi potrebnimi hranili. Če so vegani morda glavna ciljna publika pa nikakor niso edina. Prispevki so primerni tudi za vsejedce, ki radi uživajo zelenjavo ob mesu, saj so prispevki napisani znanstveno utemeljeno in brez moraliziranja.
Prispevki so napisani na visokem strokovnem nivoju, vendar v dovolj poljudnem jeziku, da so razumljivi za tako širok krog bralcev. Avtorja  sta po izobrazbi biologinja in farmacevt, kar jima omogoča, da snov obvladujeta iz dveh perspektiv.
Kvaliteto njunega dela dokazuje tudi izvrsten odziv bralcev. Kljub temu, da je predvsem v angleščini že kar nekaj poljudnoznanstvenih strani s podobno tematiko, sta uspela Darja Kolar in Samo Kreft v relativno kratkem času pridobiti preko 6000 rednih sledilcev njunega angleškega portala na Facebooku (https://www.facebook.com/Hungry-Pumpkin-857408511287446/) in prav toliko na slovenskem portalu. Njuna najodmevnejša objava o vsebnosti kalcija v živilih je v nekaj mesecih dosegla preko 57000 bralcev, bralci pa so jo 456 krat delili med svoje prijatelje in ji 2352 krat dodelili všeček.

Utrinek z dogodka