logo_si

Vabilo na predavanje "Presejalni test z rentgensko difrakcijo na kristalih glavne proteaze razkril zaviralce virusa SARS-CoV-2"

Vabimo vas na 4. predavanje iz sklopa "Kolokviji na IJS" v letu 2020/21, ki bo v petek, 16. aprila 2021, ob 13. uri.

Predavanje bo v spletnem konferenčnem sistemu Zoom in mu lahko prisostvujete tako, da v brskalnik prenesete naslov https://uni-lj-si.zoom.us/j/98099345188?pwd=c1M0dHdnNHVDVFc2aC90RktCUHJKUT09; identifikacijska številka sestanka je 980 9934 5188, geslo pa 876849.

Predavanje lahko spremljate tudi na TV IJS kanalu na spletnem naslovu tv.ijs.si.
 
Napovednik predavanja najdete tudi na naslovu http://www.ijs.si/ijsw/Koledar_prireditev, posnetke preteklih predavanj pa na http://videolectures.net/kolokviji_ijs
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

prof. dr. Dušan Turk
Institut Jožef Stefan, Ljubljana
 

Presejalni test z rentgensko difrakcijo na kristalih glavne proteaze razkril zaviralce virusa  SARS-CoV-2

 
SARS-CoV-2 virus je za človeštvo nov patogeni organizem, na katerega imunski odziv ne najde vedno pravega odziva. Predstavili bomo rezultate raziskave, ki vzbuja upanje, da smo stopili velik korak bližje k zdravilu za COVID-19. Ob nastopu epidemije marca lani se je vzpostavil mednarodni konzorcij tridesetih ustanov pod vodstvom DESY in Univerze v Hamburgu, ki je zastavil masovni presejalni test potencialnih zaviralcev delovanja glavne virusne proteaze (MPro). Difrakcijski podatki kristalov kompleksov so razkrili 40 vezanih substanc; za 29 od njih smo določili strukture in 11 med njimi se je izkazalo za uspešne zaviralce virusa v celičnih kulturah. Izpostavljene substance je smiselno testirati na njihove učinke za blaženje bolezni, njihova struktura pa lahko služi kot izhodiščna substanca v postopkih optimizacije, ki bodo lahko privedle do učinkovin, ki bodo ustavile delovanje molekul MPro v pacientih. Uporaba učinkovin v presejalnem testu takšnega obsega je premaknile meje mogočega. Kaže na to, da je število učinkovin v uporabi dovolj veliko, da se med njimi najde nove uporabe, in hkrati na to, da timski pristop ob uporabi sodobne kristalografije lahko pomeni začetek novega obdobja ob iskanju zdravil v primerih zdravstvenih izrednih stanj. 
 
Predavanje bo v slovenščini.
Lepo vabljeni!