logo_si

Dosežki

Obdobje:

 

 

Objava članka prof. dr. Matjaža Jerasa, UL FFA Katedre za klinično biokemijo, v reviji Clinical and Translational Medicine, s faktorjem vpliva 11,492 2020

Objava članka prof. dr. Matjaža Jerasa o povezavi med preživetjem bolnikov z na kastracijo odpornim rakom prostate, ki so prejemali cepivo v obliki imunohibridomov, izdelanih iz avtolognih dendritičnih in tumorskih celic ter spremembami v populaciji CD56brightCD16- naravnih celic ubijalk v periferni krvi, v reviji Clinical and Translational Medicine, s faktorjem vpliva 11,492 (2020).

09. september 2021

45. kongres FEBS

Slovensko biokemijsko društvo, katerega predsednik je sodelavec Fakultete za farmacijo, prof. dr. Janko Kos, je v letošnjem letu med 3. in 8. julijem gostilo 45. kongres FEBS skupaj v sodelovanju z Evropsko zvezo biokemijskih društev in Hrvaškim biokemijskim društvom. Kongresa se je udeležilo preko 1700 udeležencev z vsega sveta.

08. julij 2021

EATRIS-Plus delavnica: Teorija in praksa sodelovanja med industrijo in akademijo

27. in 28. septembra 2021 se je v okviru projekta H2020 EATRIS-Plus v so-organizaciji UL FFA, Biocat (Barcelona, Španija) in EATRIS (Amsterda, Nizozemska) odvijala mednarodna dvodnevna delavnica »Teorija in praksa sodelovanja med industrijo in akademijo«. Delavnica je združila 40 akademikov, podoktorskih raziskovalcev, posameznikov iz pisarn za prenos znanja ter predstavnikov biotehnoloških podjetij.

05. oktober 2021

Prvo mesto za digitalno rešitev UL FFA na poletni šoli EIT Digital Summer School 2021

Luka Hiti in sodelavci, pod mentorstvom prof. dr Mitja Kosa in izr. prof. dr. Igorja Locatellija, so s skupino Outfit7 delili prvo mesto na poletni šoli EIT Digital Summer School 2021. Digitalne tehnologije postajajo vse pomembnejše v farmacevtskem in širše biomedicinskem okolju. Poletna šola EIT Digital Summer School 2021je zasnovana prav z namenom, da deležnikom pomaga pri digitalni preobrazbi. Potekala je v sodelovanju z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani od 26. julija do 8. avgusta 2021.

31. avgust 2021

Letošnji BioCamp o vplivu podatkov in umetne inteligence na farmacevtsko industrijo

Na BioCampu bo letos gostovala tudi dekanja Fakultete za farmacijo, prof. dr. Irena Mlinarič-Raščan, ki bo v komisiji za ocenjevanje najboljših ekipnih nalog udeležencev. »Sodelovanje s farmacevtsko industrijo je temelj uspešnega razvoja Fakultete za farmacijo in s tem oblikovanja inovativnega okolja za študij ter raziskave. Odlično sodelujemo pri študijskem procesu, z gostovanji strokovnjakov in skupnimi mentorstvi pri magistrskih ter doktorskih nalogah, skrbimo za prenos zanj in izkušenj ter se skupaj lotevamo najtežavnejših izzivov znanosti in stroke.

27. september 2021

Obetavna učinkovina za zdravljenje kognitivne disfunkcije psov in tudi zanimiv kandidat za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni

Raziskovalci s Katedre za farmacevtsko kemijo, Katedre za farmacevtsko tehnologijo in Katedre za biofarmacijo in farmakokinetiko so v sodelovanju z raziskovalci iz UL VF objavili članek v reviji Scientific Reports (faktor vpliva 4,379), kjer so opisali zdravljenje kognitivne disfunkcije psov z zaviralcem, razvitim na UL FFA.

22. september 2021

Ponosni smo na naše doktorande

Med letošnjimi prejemniki najvišjega Novartisovega priznanja za uglednega znanstvenika sta kar dva od treh nagrajencev doktorirala na Katedri za biofarmacijo in farmakokinetiko na UL FFA. Dr. Igor Legen, vodja Kliničnega razvoja v Razvojnem centru Slovenija pod mentorstvom prof. dr. Albina Kristla in dr. Marija Bošković Ribarski, vodilna raziskovalka v Kliničnem razvoju pod mentorstvom prof. dr. Iztoka Grabnarja.

02. september 2021

Doktorska študentka UL FFA , zaposlena na Kemijskem inštitutu, zmagala na Falling Walls Lab Slovenija

Znana je letošnja zmagovalka slovenskega dela mednarodnega tekmovanja prebojnih idej Falling Walls Lab. Petčlanska komisija je na virtualnem finalnem dogodku izbrala Majo Kokot, ki je predstavila prebojno idejo novih antibakterijskih zdravil. Maja Kokot je magistrica farmacije in doktorska študentka Biomedicine na Univerzi v Ljubljani, ki kot mlada raziskovalka na Kemijskem inštitutu in Fakulteti za farmacijo UL snuje novo vrsto antibiotikov ...

18. avgust 2021

Medijska analiza pojavnosti UL in njenih članic za prvo polletje 2021 po medijski pozornosti postavlja UL FFA na četrto mesto, po številu naklonjenih objav pa na drugo mesto.

Medijska analiza je zastavljena kot celostni pregled medijskega poročanja o Univerzi v Ljubljani in njenih članicah v obdobju od 1. januarja do 30. junija 2021. Pripravljena je na podlagi zbirke objav v referenčnem seznamu tiskanih, spletnih in elektronskih medijev.

18. avgust 2021

Prof. dr. Julijana Kristl, prejemnica zahvale za dolgoletno mentorsko delo in vsestransko podporo Krkinim nagradam

Med največje dosežke prof. dr. Julijane Kristl spadata razvoj in uveljavitev področja farmacevtske nanotehnologije pri nas. Njeno poslanstvo je raziskovanje, generiranje znanja ter prenašanje odkritij s predavanji in mentorstvom na študente in znanstveno skupnost. Za prispevek k znanosti in farmacevtski stroki je prejela vrsto nagrad, tudi tri Krkine nagrade. Dolgoletna profesorica na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani je že več desetletij mentorica številnim prejemnikom Krkinih nagrad

13. september 2021