logo_si

Dosežki

Obdobje:

 

 

Raziskovalca s Katedre za farmacevtsko kemijo UL FFA sodelovala pri raziskavi, objavljeni v ugledni reviji Chemical Science

Sodelavca s Katedre za farmacevtsko kemijo asist. Aleša Bricelj in doc. dr. Izidor Sosič sta sodelovala pri raziskavah, ki so bile objavljene v prestižni reviji Chemical Science (faktor vpliva 9.556). V članku z naslovom Systematic Exploration of Different E3 Ubiquitin Ligases: An Approach Towards Potent and Selective CDK6 Degraders' so bili opisani selektivni razgrajevalci proteina CDK6, ki je validirana tarča za zdravljenje več vrst rakavih obolenj. Več v celotni objavi novice.

05. marec 2020

Prof. dr. Borut Božič prejel priznanje Prometej znanosti za vzorno donatorstvo

Naš sodelavec prof. dr. Borut Božič je 28. 1. 2020 prejel priznanje Prometej znanosti za vzorno doniranje, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija. Priznanje je prejel za dolgoletno podporo festivalu znanosti, neodvisnim denarnim podporam mladim raziskovalcem in drugim projektom SZF ter širjenje kulture donatorstva.

05. februar 2020

Asist. Darja Kolar in prof. dr. Samo Kreft prejela priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju

Naša sodelavca asist. Darja Kolar in prof. dr. Samo Kreft sta prejela priznanje Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju, ki ga podeljuje Slovenska znanstvena fundacija. Nagrado sta dobila za njun projekt Lačna Bučka. Kot piše v utemeljitvi uporabljata »inovativen pristop k komuniciranju o živilih rastlinskega izvora«. Njuna najodmevnejša objava o vsebnosti kalcija v živilih je v nekaj mesecih dosegla preko 57 000 bralcev, bralci pa so jo 456 krat delili med svoje prijatelje in ji 2352 krat dodelili všeček.

05. februar 2020

Med nominiranimi za Mentor leta 2019 prof. dr. Tihomir Tomašič in prof. dr. Robert Roškar

Pet finalistov izbora ter zmagovalec oziroma zmagovalka bodo razglašeni na slavnostni podelitvi, ki bo potekala 26. 3. 2020 ob 19. uri na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo UL (Večna pot 113, 1000 Ljubljana).

04. marec 2020

Rezultati projektnega natečaja novogradnja BRDO

Arhitekturna zasnova stavbe Fakultete za farmacijo na območju z oznako EUP RD 358 se umešča v okvir univerzitetnega središča Brdo (OPPN 65). Stavba fakultete se umesti v ožje območje, določeno na podlagi predhodnega urbanističnega natečaja za stavbi Fakultete za strojništvo in Fakultete za farmacijo. Izbrana natečajna rešitev bo podlaga za izdelavo projektne dokumentacije stavbe fakultete.

31. marec 2020

Zgodnje meritve koncentracije ustekinumaba v serumu bolnikov s Crohnovo boleznijo napovedujejo odziv na zdravljenje

Raziskovalci UL FFA, v sodelovanju s Kliničnim oddelkom za gastroenterologijo UKC Ljubljana in Oddelkom za Farmacevtske in farmakološke znanosti Univerze v Leuvnu poročajo o možnostih napovedovanja izida zdravljenja Crohnove bolezni na podlagi zgodnjih meritev serumske koncentracije ustekinumaba, kar je pomembno za individualizacijo zdravljenja. Raziskava je bila objavljena v ugledni reviji Clinical Gastroenterology and Hepatology (IF 7,958).

27. februar 2020

Elsevier, 26. 2. 2020: Prispevek raziskovalcev UL FFA v Journal of Microbiological Methods med najbolj branimi v zadnjih 90 dnevih

Članek z naslovom "Evaluation of ATP bioluminescence for monitoring surface hygiene in a hospital pharmacy cleanroom", objavljen v Journal of Microbiological Methods, Volume 168, januar 2020, je v zadnjih 90 dnevih eden največkrat prenesenih in branih člankov v ugledni reviji. Povezavo do članka najdete v objavi celotne novice. Avtorji članka so Mateja Tršan in Matej Vehovc, oba KC Ljubljana, Katja Seme, UL MF in Stanko Srčič, UL FFA.

26. februar 2020

Članek raziskovalcev UL FFA Katedre za farmacevtsko kemijo predstavljen na naslovnici revije ChemMedChem 2020/3

Članek avtorjev B. Fois, Ž. Skok, T. Tomašič, J. Ilaš,. N. Zidar, A. Zega, L. Peterlin Mašič, P. Szili, G. Draskovits, Á. Nyerges, C.Pál, D. Kikelj: Dual Escherichia coli DNA Gyrase A and B Inhibitors with Antibacterial Activity, rezultat sodelovanja raziskovalcev katedre za farmacevtsko kemijo in skupine za sintezno in sistemsko biologijo madžarske akademije znanosti iz Szegeda, je bil izbran za predstavitev na naslovnici (Cover Feature) marčne številki revije ChemMedChem založbe Wiley-VCH. Sliko na naslovnici je oblikovala Urša Kikelj.

21. februar 2020

PCNE: Asist. Urška Nabergoj Makovec prejela nagrado za najboljši poster

Asist. Urška Nabergoj Makovec, sodelavka Katedre za socialno farmacijo, je na simpoziju Evropske mreže raziskovalcev farmacevtske skrbi (Pharmaceutical Care Network Europe – PCNE), ki je potekal 7. in 8. februarja 2020 v Egmond aan Zeeju na Nizozemskem, prejela nagrado za najboljši poster z naslovom Medicines Use Review service impact on drug related problems in Slovenia. Poster je pripravila v sodelovanju s prof. dr. Mitjo Kosom.

20. februar 2020

Uredniški odbor revije International Journal of Molecular Sciences je za naslovnico prve letošnje številke izmed 370 vsebovanih znanstvenih člankov izbral članek Krištofa Bozovičarja in izr. prof. dr. Tomaža Bratkoviča

Uredniški odbor revije International Journal of Molecular Sciences je za naslovnico prve letošnje številke izmed 370 vsebovanih znanstvenih člankov izbral članek Krištofa Bozovičarja in izr. prof. dr. Tomaža Bratkoviča Evolving a Peptide: Library Platforms and Diversification Strategies (Int J Mol Sci 2020; 21(1): 215). Sliko, ki stilizirano prikazuje tehnologijo predstavitve na bakteriofagu, je oblikovala slovenska vizualna umetnica Stella Ivšek.

19. februar 2020