logo_si

Raziskovalci UL FFA v ugledni reviji objavili študijo o pomenu epigenetike za zdravje kosti

Raziskovalna skupina UL FFA s Katedre za klinično biokemijo (Peter Vrtačnik, Janja Zupan, Vid Mlakar, Tilen Kranjc, Janja Marc, Barbara Kern in  Barbara Ostanek),  je v ugledni reviji Scientific Reports objavila študijo z novimi dognanji o dveh s starostjo povezanih boleznih, osteoporozi in osteoartrozi.

Raziskovalci so pod drobnogled vzeli medsebojni odnos med epigenetskimi mehanizmi ter patološkimi dejavniki pogosto prisotnimi v kostnem tkivu, kot sta oksidativni stres in hipoksija. Uporabili so stopenjski pristop, pri čemer so najprej z rešetanjem na celičnem modelu zožili nabor kandidatnih genov ter nato v naslednjem koraku potrdili njihovo vpletenost v bolezenskem procesu z analizo vzorcev kostnega tkiva, odvzetih pacientom z osteoporozo in osteoartrozo. Študijo so nadgradili s podrobno analizo molekularnega mehanizma, odgovornega za odkrite spremembe.

Omenjena študija je tako ena izmed prvih, ki je pokazala na pomen epigenetskih encimov za zagotavljanje kvantitete in kakovostne strukture kostnega tkiva.

Povezava na članek: https://www.nature.com/articles/s41598-018-34255-4