logo_si

Priznanje TARAS za najboljši sodelovalni projekt v industriji prejme LEK

Priznanje Taras, ki je bilo podeljeno za najboljši sodelovalni projekt v industriji, je prejelo podjetje Lek d.d., v sodelovanju z UL Fakulteto za farmacijo in UL Fakulteto za strojništvo.

Nagrajeni projekt je multidisciplinarni uspeh razvoja t.i. "Umetnega želodca". Gre za posnetek človeškega organa, čigar osnovo predstavlja anatomsko oblikovana silikonska vreča, ki jo objemajo elektronske zaslonke, te pa s kontroliranim stiskanjem omogočajo biorelevantne vzorce želodčnega gibanja; z umetnim sfinktrom pa simuliramo delovanje pilorusa ter nadziramo praznenje želodca. Omogoča napredne raziskave formulacij v razvoju in napovedovanje obnašanja farmacevtskih oblik po zaužitju v človeškem želodcu. S tem se lahko pospeši razvoj, hkrati pa zmanjša število potrebnih in vivo poskusov na ljudeh, s čimer prihranimo tako čas kot tudi denar.

Ta model predstavlja globalno gledano pomembno novost na področju razvoja in testiranja farmacevtskih oblik in je plod zglednega sodelovanja različnih znanosti in strok. UL FFA je pri projektu sodelovala s koordinacijo znanstveno raziskovalnega dela v okviru projekta Razvoj kadrov pod vodstvom dekanje prof. dr. Irene Mlinarič-Raščan in prof. dr. Boruta Božiča ter koordinatorstvom prof. dr. Marije Bogataj in mentorstvom doc. dr. Jurija Trontlja dvema doktorandkama: asist. dr. Melite Hribar in asist. Helene Vrbanac.