logo_si

Odličnost

Obdobje:

 

 

Profesor dr. Gerhard Winter, Ludwig-Maximilians University of Munich, na obisku na UL FFA

Prof. Winter je v predstavitvi svoje fakultete in osebnega raziskovalnega dela poudaril dobro vzpostavljen sistem sodelovanja z UL FFA in posebej pohvalil naše študente, ki v okviru Erasmus izmenjav pri njem opravljajo raziskovalno delo. Tako UL FFA kot Katedra za farmacevtsko tehnologijo si bomo v prihodnje prizadevali za nadaljnje sodelovanje s profesorjem Winterjem, kar bo prispevalo h kakovosti in obsegu mednarodnih izkušenj študentov in zaposlenih na UL FFA.

09. julij 2019

Priznanje TARAS za najboljši sodelovalni projekt v industriji prejme LEK

Na Industrijskem forumu, ki je potekal 3. in 4. junija 2019, so organizatorji dogodka skupaj z revijo IRT3000 podelili letošnje priznanje TARAS podjetju LEK, in UL Fakulteti za farmacijo, za uspešno sodelovanje pri razvoju projekta Umetnega želodca za analizo in usmerjanje razvoja kompleksnih trdnih farmacevtskih oblik.

06. junij 2019

Velik uspeh študentov UL FFA na Regijskem BioCampu 2019

Med individualnimi zmagovalci letošnjega Regijskega BioCampa sta Ardita Veseli in Jurij Zdovc, oba s Katedre za biofarmacijo in farmakokinetiko UL FFA. Študenti naše fakultete so bili odlični tudi v skupinskem delu, saj so bili kar trije del zmagovalne ekipe: Ardita Veseli, Rok Hribšek in Anže Zidar.

27. maj 2019

EPSA Summer University 2019

21. EPSA Summer University 2019 je potekala od 16. do 21. julija 2019 v Portorožu. To je vsakoletni projekt EPSA, ki študentom farmacije iz celotne Evrope omogoča vpogled v aktualne in inovativne teme s področja farmacije ter ima poudarek na sproščenem vzdušju, prepredenim s kvalitetnim izobraževalnim programom. Pod letošnjim naslovom »Joining forces with other professionals for better healthcare«, so se zvrstile razne delavnice in treningi mehkih veščin na temo medpoklicnega sodelovanja in izobraževanja.

26. avgust 2019

Sodelavci Katedre za klinično biokemijo objavili članek v ugledni reviji Experimental and Molecular Medicine

Sodelavci Katedre za klinično biokemijo (Kodrič Klemen, Zupan Janja, Kranjc Tilen, Mlakar Vid, Marc Janja, Lovšin Nika) so v ugledni reviji Experimental and Molecular Medicine objavili članek z naslovom »Sex-determining region Y (SRY) attributes to gender differences in RANKL expression and incidence of osteoporosis.” Raziskovalci so preučevali molekularne mehanizme nastanka osteoporoze. Ugotovili so, da protein SRY, ki se izraža le pri moških, vpliva na regulacijo kostne premene preko uravnavanja izražanja gena TNFSF11. Pokazali so, da imajo moški protein SRY, ki vpliva na povišano kostno gostoto pri moških in ščiti moške pred nastankom osteoporoze. To je prva študija, ki na molekularnem nivoju razloži razliko v kvaliteti kosti med spoloma.

26. avgust 2019

Mednarodna CEEPUS poletna šola 2019

Od 24. do 29. julija 2019 je v Portorožu potekala 6. mednarodna CEEPUS poletna šola, ki jo je je organizirala CEEPUS mreža SI-0611: »Novel diagnostic and therapeutic approaches to complex genetic disorders« v sodelovanju s Fakulteto za Farmacijo, Univerze v Ljubljani. Sodelovalo je 42 udeležencev iz 8 držav (Slovenija, Hrvaška, Madžarska, Bosna in Hercegovina, Srbija in Češka, Kazahstan, Palestina), od tega 9 učiteljev in 33 dodiplomskih in podiplomskih študentov laboratorijske biomedicine, medicinske biokemije, farmacije in medicine.

26. avgust 2019

Velik uspeh študentke UL FFA Neje Filipič, na 30. poletni univerzijadi v Neaplju

Na 30. poletni univerzijadi je Neja Filipič, študentka Fakultete za farmacijo, Univerze v Ljubljani v troskoku osvojila bronasto medaljo. V petem poskusu je skočila 13,73 m in zaostala samo za Ukrajino Olho Korsun in Portugalko Evelise Tavares Da Veiga. To je 21. medalja na poletnih univerzijadah in skupno 100. medalja za slovenske športnike na največjih tekmovanjih študentskega športa.

24. julij 2019

Prva poletna šola za dijake na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani uspešno izvedena

Na UL FFA smo 27. 8. 2019 gostili prvo poletno šolo za dijake, ki poteka pod okriljem Kariernega centra Univerze v Ljubljani. Za dijake 2. in 3. letnikov smo izvedli 3 mini delavnice, v okviru katerih smo jim predstavili študijski utrip obeh prvostopenjskih programov Kozmetologija in Laboratorijska biomedicina ter Enovitega magistrskega študija farmacije.

02. september 2019

Izšla je druga, dopolnjena in pregledana izdaja Farmacevtskega terminološkega slovarja

Pri Založbi ZRC je v preteklem tednu izšla druga, dopolnjena in pregledana izdaja Farmacevtskega terminološkega slovarja. Pri njeni pripravi so poleg drugih strokovnjakov s področja farmacije in jezikoslovcev ZRC SAZU sodelovali tudi zaposleni na Fakulteti za farmacijo. Terminološki slovar predstavlja terminologijo stroke, je odraz njene razvitosti in skrbi strokovnjakov za slovensko terminologijo. Z razvojem stroke nastaja nova terminologija in bogati slovenski jezik.

19. junij 2019

Zaposlitvenih možnosti je veliko, a treba jih je poiskati

Alumni klub UL je v okviru projekta Univerza100 v sodelovanju z RTV Slovenija začel s predstavitvami uglednih alumnov. 9. septembra 2019 je bila na MMC portalu objavljena predstavitev alumne UL, doktorske študentke na Fakulteti za farmacijo, Janje Mirtič, magistre farmacije.

10. september 2019