logo_si

Odličnost

Obdobje:

 

 

Štipendija Fundacije za ustvarjalne mlade kozmetologinjama Petji Škufca in Viti Jašovič

Kozmetologinji Petja Škufca in Vita Jašovič sta letošnje šolsko leto prejeli štipendijo za mlade podjetnike, ki jo je Fundacija za ustvarjalne mlade podelila 10 mladim z ambicioznimi projekti izmed 170 prijavljenih. Listino sta svečano prevzeli v Predsedniški palači. Z mentorstvom bodo Viti in Petji pomagali pri uresničitvi poslovne ideje Personalizirane kozmetike.

08. november 2019

Dosežka skupin prof. dr. Julijane Kristl in izr. prof. dr. Žige Jakopina sta bila uvrščena med najvidnejše dosežke v ARRS izboru Odlični v znanosti v letu 2018

V ARRS izboru Odlični v znanosti sta bili med najvidnejšimi dosežki v letu 2018 izbrani tudi skupini raziskovalcev iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani, kjer sta bila vodilna avtorja objav prof. dr. Julijana Kristl z naslovom “Nanovlakna kot dostavni sistemi” in izr. prof. dr. Žiga Jakopin z naslovom “Razvoj novih nanomolarnih agonistov receptorja NOD2 kot adjuvansov za cepiva”. Več o dosežkih lahko preberete v Letnem poročilu ARRS 2018 na straneh 71 in 72.

30. oktober 2019

Dr. Urban Košak zmagovalec mednarodnega natečaja Falling Walls Lab Ljubljana 2019

Šestčlanska komisija je izbrala zmagovalca dr. Urbana Košaka iz Fakultete za farmacijo, Univerze v Ljubljani, ki bo 8. novembra odpotoval v Berlin na mednarodno zaključno prireditev Falling Walls Lab. Dr. Košak je zmagal s prebojno idejo o novem zdravilu za lajšanje simptomov Alzheimerjeve bolezni.

03. oktober 2019

Slavnostna podelitev 49. Krkinih nagrad

V Krki so v petek, dne 18.10.2019 podelili 49. Krkine nagrade. Predsednik uprave in generalni direktor Krke Jože Colarič in dr. Aleš Rotar, član Krkine uprave, direktor Razvoja in proizvodnje zdravil, sta jih na slovesnosti podelila 30 raziskovalcem, med njimi pa je 5 prejelo veliko Krkino nagrado za doktorsko ali magistrsko nalogo (https://www.krkinenagrade.si/sl/nagrajenci).

29. oktober 2019

Sodelavci Katedre za klinično biokemijo objavili članek v ugledni reviji Experimental and Molecular Medicine

Sodelavci Katedre za klinično biokemijo (Kodrič Klemen, Zupan Janja, Kranjc Tilen, Mlakar Vid, Marc Janja, Lovšin Nika) so v ugledni reviji Experimental and Molecular Medicine objavili članek z naslovom »Sex-determining region Y (SRY) attributes to gender differences in RANKL expression and incidence of osteoporosis.” Raziskovalci so preučevali molekularne mehanizme nastanka osteoporoze. Ugotovili so, da protein SRY, ki se izraža le pri moških, vpliva na regulacijo kostne premene preko uravnavanja izražanja gena TNFSF11. Pokazali so, da imajo moški protein SRY, ki vpliva na povišano kostno gostoto pri moških in ščiti moške pred nastankom osteoporoze. To je prva študija, ki na molekularnem nivoju razloži razliko v kvaliteti kosti med spoloma.

26. avgust 2019

UL FFA je prejela priznanje za večletno dobro sodelovanje z Lekarno Ljubljana

Na slovesnosti ob 70-letnici delovanja Lekarne Ljubljana je 23. 9. 2019 Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani prejela priznanje za večletno dobro sodelovanje.

24. september 2019

Prva poletna šola za dijake na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani uspešno izvedena

Na UL FFA smo 27. 8. 2019 gostili prvo poletno šolo za dijake, ki poteka pod okriljem Kariernega centra Univerze v Ljubljani. Za dijake 2. in 3. letnikov smo izvedli 3 mini delavnice, v okviru katerih smo jim predstavili študijski utrip obeh prvostopenjskih programov Kozmetologija in Laboratorijska biomedicina ter Enovitega magistrskega študija farmacije.

02. september 2019

Asist. Martina Durcik med finalisti Znanstvenega slama 2019

16. septembra 2019 je v sklopu konference Cutting Edge potekal Znanstveni slam, na katerem je med finalisti nastopila tudi mlada raziskovalka Martina Durcik. V kratki 5 minutni poljudni predstavitvi svojega raziskovalnega dela z naslovom Bitka proti superbakterijam je publiki predstavila problem bakterijske odpornosti in reševanje le-te.

02. oktober 2019

Prof. dr. Marko Anderluh izvedel vabljeno predavanje na ETH Zürich

Prof. dr. Marko Anderluh je 9. oktobra 2019 izvedel predavanje na priznani inštituciji ETH Zürich z naslovom: »Inhibition of O-GlcNAc cycling enzymes - the cell's metabolic gauge«. Predavanje je bilo izvedeno v seriji seminarjev Drug Discovery Network Zurich, kjer ETH vabi priznane raziskovalce za predstavitev svojih raziskovalnih dosežkov. Prof. Marko Anderluh je predstavil izsledke raziska,v opravljene v okviru EU projekta PhD4GlycoDrug.

16. oktober 2019

Zaposlitvenih možnosti je veliko, a treba jih je poiskati

Alumni klub UL je v okviru projekta Univerza100 v sodelovanju z RTV Slovenija začel s predstavitvami uglednih alumnov. 9. septembra 2019 je bila na MMC portalu objavljena predstavitev alumne UL, doktorske študentke na Fakulteti za farmacijo, Janje Mirtič, magistre farmacije.

10. september 2019