logo_si

Dosežki

Obdobje:

 

 

Raziskovalci UL FFA v ugledni reviji objavili študijo o pomenu epigenetike za zdravje kosti

Raziskovalna skupina UL FFA s Katedre za klinično biokemijo (Peter Vrtačnik, Janja Zupan, Vid Mlakar, Tilen Kranjc, Janja Marc, Barbara Kern in Barbara Ostanek), je v ugledni reviji Scientific Reports objavila študijo z novimi dognanji o dveh s starostjo povezanih boleznih, osteoporozi in osteoartrozi. Omenjena študija je tako ena izmed prvih, ki je pokazala na pomen epigenetskih encimov za zagotavljanje kvantitete in kakovostne strukture kostnega tkiva.

09. november 2018

Sodelavca Katedre za farmacevtsko biologijo objavila dva članka v ugledni reviji Seminars in Cancer Biology

Sodelavca Katedre za farmacevtsko biologijo Anja Pišlar in Janko Kos sta v ugledni reviji Seminars in Cancer Biology s faktorjem vpliva 10,2 objavila dva članka o vlogi cisteinskih peptidaz v tumorskih matičnih celicah in njihovi regulaciji v naravnih celicah ubijalkah (NK celice), ki so sposobne učinkovito uničevati tumorske matične celice. Objavi se navezujeta tudi na delovanje endogenega zaviralca cistatina F, ki se kaže kot obetavna tarča pri imunoterapiji raka.

30. avgust 2018

Doktorski študent Davide Benedetto Tiz je zmagovalec tekmovanja Falling Walls Lab Ljubljana 2018

V Centru inovativnega podjetništva v Ljubljani je 26. septembra 2018 potekal izbor osmih najboljših prebojnih idej leta 2018 Falling Walls Lab Ljubljana (FallingWalls- Ljubljana). Predstavljene so bile ideje z različnih akademskih področij, vsak sodelujoči pa je imel za predstavitev na voljo 3 minute časa. Predstavitve je ocenjevala šestčlanska komisija, ki je za zmagovalca izbrala Davideja Benedetta Tiza, doktoranda UL FFA.

28. september 2018

Velik uspeh študentov UL FFA na 48. razpisu za Krkine nagrade

Velik uspeh študentov UL FFA na 48. razpisu za Krkine nagrade Na podelitvi 48. Krkinih nagrad 19. oktobra 2018 v Novem mestu sta dr. Kaja Rožman in dr. Špela Zupančič prejeli veliki Krkini nagradi za raziskovalno nalogo. Poleg njiju so študentje Univerze v Ljubljani Fakultete za farmacijo prejeli še 6 Krkinih nagrad za dodiplomske in podiplomske raziskovalne naloge od skupno 25 podeljenih.

26. oktober 2018

Izr. prof. dr. Zdenko Časar prejel najvišje Novartisovo znanstveno priznanje

Farmacevtska družba Novartis je oktobra v Cambridgeu v ZDA podelila nagrade za izstopajoče in trajne znanstvene dosežke na področju raziskav in razvoja. Izr. prof. dr. Zdenko Časar, vodja analitike prototipov v Sandozovem razvojnem centru Slovenija in znanstveni sodelavec Fakultete za farmacijo Univerze Ljubljani, je prejel najvišje Novartisovo znanstveno priznanje za uglednega znanstvenika (Distinguished Scientist Award). To je prva najvišja Novartisova znanstvena nagrada, ki jo je prejel slovenski znanstvenik.

25. oktober 2018

Uspešno sodelovanje pri organizaciji konference ECIS (European Colloid and Interface Society) 2018, ter uspeh Jana Kumarja, študenta Fakultete za farmacijo UL, ki je prejel nagrado za najboljši poster

Med 2. in 7. septembrom 2018 je v Ljubljani potekala 32. konferenca Evropskega združenja za raziskave koloidov in vmesnih površin, ECIS 2018. Raziskovalci UL FFA so se na ECIS konferenci predstavili s predavanjem na temo polielektrolitnih kompleksov z vidika povečevanja topnosti slabo topnih učinkovin ter šestimi plakati s področja nanovlaken, magnetnih nanodelcev ter polielektrolitnega oblaganja celic, kar je pritegnilo zanimanje številnih udeležencev. Še več, Jan Kumar, študent enovitega študijskega programa Farmacije, je prejel eno izmed nagrad za najboljši poster, ki jih je na konferenci podelil založnik Elsevier.

23. oktober 2018

Rezultati raziskave raziskovalk s Katedre za farmacevtsko kemijo objavljeni v ugledni reviji Environmental Health Perspectives

Rezultate raziskave so objavili v eni izmed najboljših revij s področja toksikologije in okoljskih znanosti Environmental Health Perspectives v članku z naslovom Physiologically based pharmacokinetic (PBPK) modeling of the bisphenols BPA, BPS, BPF and BPAF with new experimental metabolic parameters: comparing the pharmacokinetic behavior of BPA with its substitutes.

21. avgust 2018

Raziskovalni dan Fakultete za farmacijo 2018

V sredo, 5. 12. 2018, smo na Fakulteti za farmacijo v okviru Tedna Univerze izvedli Raziskovalni dan. V dopoldanskem delu je potekal simpozij z dekanovimi nagrajenci, v popoldanskem slavnostnem delu pa smo počastili dobitnika zlate plakete UL ter podelili nagrade in priznanja UL FFA.

16. december 2018

Izr. prof. dr. Rok Dreu, mag. farm., UL FFA, prejemnik Minařikovega priznanja 2018

Za njegove znanstvene, strokovne in organizacijske prispevke na področju farmacije, za ves trud, ki ga namenja razvoju farmacevtske tehnologije ter za zavzeto delo pri Slovenskem farmacevtskem društvu mu je IO SFD podelil Minařikovo priznanje.

13. junij 2018

Sodelavci Katedre za farmacevtsko biologijo objavili članek v ugledni reviji Journal of Allergy and Clinical Immunology

Sodelavci Katedre za farmacevtsko biologijo pod vodstvom Mojce Lunder (doktorska študentka Abida Zahirović - prva avtorica, Borut Štrukelj) in sodelavci iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo (Peter Korošec, Peter Kopač in Ana Koren) so v ugledni reviji Journal of Allergy and Clinical Immunology s faktorjem vpliva 13,26 objavili znanstveni prispevek z naslovom: »Identification of bee venom Api m 1 IgE epitopes and characterization of corresponding mimotopes”.

10. oktober 2018