logo_si

Dosežki

Obdobje:

 

 

Emanuela Senjor, študentka UL FFA je med zmagovalci Regijskega Biocampa 2018

Z razglasitvijo zmagovalcev se je v torek sklenil regijski BioCamp, ki ga je Novartis v Sloveniji organiziral osmo leto zapored. Najboljši posamezniki Regijskega Biocampa 2018 so bili Filip Bošković s Fakultete za biologijo Univerze v Beogradu, Rok Krese s Fakultete za bioznanosti Univerze v Heidelbergu in Emanuela Senjor s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

05. junij 2018

Sodelavca Katedre za farmacevtsko biologijo objavila dva članka v ugledni reviji Seminars in Cancer Biology

Sodelavca Katedre za farmacevtsko biologijo Anja Pišlar in Janko Kos sta v ugledni reviji Seminars in Cancer Biology s faktorjem vpliva 10,2 objavila dva članka o vlogi cisteinskih peptidaz v tumorskih matičnih celicah in njihovi regulaciji v naravnih celicah ubijalkah (NK celice), ki so sposobne učinkovito uničevati tumorske matične celice. Objavi se navezujeta tudi na delovanje endogenega zaviralca cistatina F, ki se kaže kot obetavna tarča pri imunoterapiji raka.

30. avgust 2018

Doktorski študent Davide Benedetto Tiz je zmagovalec tekmovanja Falling Walls Lab Ljubljana 2018

V Centru inovativnega podjetništva v Ljubljani je 26. septembra 2018 potekal izbor osmih najboljših prebojnih idej leta 2018 Falling Walls Lab Ljubljana (FallingWalls- Ljubljana). Predstavljene so bile ideje z različnih akademskih področij, vsak sodelujoči pa je imel za predstavitev na voljo 3 minute časa. Predstavitve je ocenjevala šestčlanska komisija, ki je za zmagovalca izbrala Davideja Benedetta Tiza, doktoranda UL FFA.

28. september 2018

Rezultati raziskave raziskovalk s Katedre za farmacevtsko kemijo objavljeni v ugledni reviji Environmental Health Perspectives

Rezultate raziskave so objavili v eni izmed najboljših revij s področja toksikologije in okoljskih znanosti Environmental Health Perspectives v članku z naslovom Physiologically based pharmacokinetic (PBPK) modeling of the bisphenols BPA, BPS, BPF and BPAF with new experimental metabolic parameters: comparing the pharmacokinetic behavior of BPA with its substitutes.

21. avgust 2018

Znani finalisti natečaja za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo 2018

Skupina s Katedre za farmacevtsko biologijo: asist. Nika Kruljec, asist. dr. Peter Molek, izr. prof. Mojca Lunder in doc. dr. Tomaž Bratkovič je razvila alternativno kromatografsko platformo Ali-MAb za izolacijo in čiščenje protiteles, osnovano na uporabi strukturno preprostih peptidov. Skupina z Biotehniške fakultete, Fakultete za farmacijo in Kemijskega inštituta, v kateri sodeluje doc. dr. Izidor Sosič, pa je razvila nov način varovanja najpomembnejših kulturnih rastlin z zaviranjem proteina NLP.

20. april 2018

Raziskovalci UL FFA objavili poglavje v znanstveni monografiji Epigenetics of Aging and Longevity-Translational Epigenetics ugledne založbe Elsevier

Na osnovi lastne ekspertize iz epigenetike in kostnih bolezni so bili raziskovalci UL FFA povabljeni k pripravi poglavja Epigenetic Mechanisms in Osteoporosis v knjigi z naslovom Epigenetics of Aging and Longevity-Translational Epigenetics Vol 4. Barbara Ostanek, Tilen Kranjc, Nika Lovšin, Janja Zupan in Janja Marc v njem predstavijo pregled trenutnega razumevanja epigenetskih mehanizmov pri osteoporozi.

19. april 2018

UL FFA v sodelovanju z Znanstveno sekcijo SFD organizira strokovni posvet s področja translacijskih raziskav v biomedicini in farmaciji

Na posvetu "Translational research - Collaboration and Experience Exchange among Academia, Research, Clinic and Pharmaceutical industry" bodo sodelovali predstavniki farmacevtske industrije, akademskih, raziskovalnih in zdravstvenih organizacij. Dogodek bo potekal 28.5.2018 ob 15.30 uri na Fakulteti za farmacijo, v predavalnici P1, Aškerčeva 7, Ljubljana.

15. maj 2018

Intervju s prof. dr. Simonom, častnim doktorjem Univerze v Ljubljani

Prof. dr. Hans-Uwe Simon, dekan medicinske fakultete v Bernu, je častni doktor Univerze v Ljubljani in dolgoletni sodelavec FFA. V intervjuju za časnik Delo je predstavil svoje raziskovalno delo in sodelovanje s FFA. Pogovor je vodila ga. Dragica Bošnjak.

14. maj 2018

Izr. prof. dr. Rok Dreu, mag. farm., UL FFA, prejemnik Minařikovega priznanja 2018

Za njegove znanstvene, strokovne in organizacijske prispevke na področju farmacije, za ves trud, ki ga namenja razvoju farmacevtske tehnologije ter za zavzeto delo pri Slovenskem farmacevtskem društvu mu je IO SFD podelil Minařikovo priznanje.

13. junij 2018

Sodelavci Katedre za farmacevtsko biologijo objavili članek v ugledni reviji Journal of Allergy and Clinical Immunology

Sodelavci Katedre za farmacevtsko biologijo pod vodstvom Mojce Lunder (doktorska študentka Abida Zahirović - prva avtorica, Borut Štrukelj) in sodelavci iz Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo (Peter Korošec, Peter Kopač in Ana Koren) so v ugledni reviji Journal of Allergy and Clinical Immunology s faktorjem vpliva 13,26 objavili znanstveni prispevek z naslovom: »Identification of bee venom Api m 1 IgE epitopes and characterization of corresponding mimotopes”.

10. oktober 2018