logo_si

Dosežki

Obdobje:

 

 

Predstavitev Fakultete za farmacijo na PharmConnect Congress 2018, Budimpešta

V času med 13. in 14. marcem 2018 je bil v Budimpešti 8. kongres PharmConnect. Kongres predstavlja največje in najpomembnejše poslovno srečanje farmacevtskih in biotehnoloških podjetij iz držav Centralne in Vzhodne Evrope, vključno s Skupnostjo neodvisnih držav (Evroazijske države). Na kongresu se je v t. i. »Academic CEE Lounge« predstavila tudi UL FFA.

23. marec 2018

Znani finalisti natečaja za Rektorjevo nagrado za naj inovacijo 2018

Skupina s Katedre za farmacevtsko biologijo: asist. Nika Kruljec, asist. dr. Peter Molek, izr. prof. Mojca Lunder in doc. dr. Tomaž Bratkovič je razvila alternativno kromatografsko platformo Ali-MAb za izolacijo in čiščenje protiteles, osnovano na uporabi strukturno preprostih peptidov. Skupina z Biotehniške fakultete, Fakultete za farmacijo in Kemijskega inštituta, v kateri sodeluje doc. dr. Izidor Sosič, pa je razvila nov način varovanja najpomembnejših kulturnih rastlin z zaviranjem proteina NLP.

20. april 2018

Raziskovalci UL FFA objavili poglavje v znanstveni monografiji Epigenetics of Aging and Longevity-Translational Epigenetics ugledne založbe Elsevier

Na osnovi lastne ekspertize iz epigenetike in kostnih bolezni so bili raziskovalci UL FFA povabljeni k pripravi poglavja Epigenetic Mechanisms in Osteoporosis v knjigi z naslovom Epigenetics of Aging and Longevity-Translational Epigenetics Vol 4. Barbara Ostanek, Tilen Kranjc, Nika Lovšin, Janja Zupan in Janja Marc v njem predstavijo pregled trenutnega razumevanja epigenetskih mehanizmov pri osteoporozi.

19. april 2018

Raziskovalci Fakultete za farmacijo sodelovali pri odkritju, kako deluje D-cikloserin na molekularni ravni

Članek soavtorjev prof. dr. Stanislava Gobca in dr. Vite Godec, objavljen v Nature Communications, razkriva globlje razumevanje, kako se D-cikloserin veže na encim D-alanin-D-alanin-ligaza in se kemično spremeni po vezavi na encim. Spojina, ki nastane po vezavi učinkovine v aktivno mesto encima, do sedaj še ni bila poznana in odpira možnost razvoja novih antibiotičnih zdravil, ki bi lahko imela manj neželenih učinkov.

08. januar 2018

Doc. dr. Alenka Zvonar Pobirk prejela priznanje »Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju« za leto 2017

Priznanje vsako leto podeljuje Slovenska znanstvena fundacija (SZF) na slavnostni akademiji Zahvalnega dneva SZF, kjer se pokloni donatorjem, sponzorjem in komunikatorjem znanosti za tekoče leto.

29. januar 2018

Skupina raziskovalcev programske skupine Farmacevtska biotehnologija objavila članek v reviji Scientific Reports (skupina publikacij Nature)

Skupina raziskovalcev programske skupine Farmacevtska biotehnologija: znanje in zdravje: doc. dr. Aleš Berlec, Katja Škrlec in prof. dr. Borut Štrukelj so kot prvi prilagodili revolucionarni sistem modifikacije genomov CRISPR/Cas9 za uporabo v mlečnokislinski bakteriji Lactococcus lactis.

23. januar 2018

Dr. Boris Brus je prejemnik Zlatega znaka Jožefa Stefana za leto 2018

Dr. Boris Brus je prejemnik Zlatega znaka Jožefa Stefana za odmevnost doktorskega dela »Strukturno-podprto načrtovanje in vrednotenje spojin s potencialnim imunomodulatornim in nevroprotektivnim delovanjem«. Doktorsko delo je opravil na UL FFA pod mentorstvom prof. dr. Stanislava Gobca.

22. marec 2018

Rezultati raziskave skupine raziskovalcev UL FFA o odkritju novega genetskega lokusa, objavljeni v ugledni reviji

V raziskavi je sodelovala tudi skupina iz Fakultete za farmacijo, UL, ki proučuje genetske dejavnike pri mišično skeletnih boleznih in deluje pod vodstvom prof. dr. Janje Marc. Rezultate je objavila revija Annals of Rheumatic Diseases, ki se uvršča najvišje na svojem področju z IF 12,8.

13. marec 2018

Sprejem pri predsedniku republike za slovenske znanstvenike in znanstvenice

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 11. 1. 2018 v Predsedniški palači priredil svečani sprejem za slovenske znanstvenike in znanstvenice, na katerega so bili povabljeni tudi prof. dr. Janko Kos, prof. dr. Borut Štrukelj, izr. prof. dr. Zdenko Časar, prof. dr. Uroš Urleb, asist. dr. Špela Zupančič in asist. dr. Eva Ogorevc iz UL FFA. V svojem nagovoru je predsednik republike dejal, da želi s sprejemom počastiti delo in uspehe slovenskih znanstvenic in znanstvenikov, izraziti hvaležnost za njihove številne dosežke, pridobiti tudi pozornost javnost za njihovo delo in navdihniti mlade, da gledajo v prihodnost.

12. januar 2018